Novice

PRAZNOVANJE NA OŠ FRANA ALBREHTA, 21.12.2017

Pogled na svet. Pogled na domovino. Pogled na praznovanja. Pogled na kar koli. Moj, tvoj, njegov. Je drugačen.

Odnos do praznikov je v največji meri povezan s tem, kako smo praznovanja doživljali v otroštvu v svoji matični družini in v šoli. Vsi se spominjamo proslav iz nekih drugih časov, ko smo si deklice želele biti oblečene v izbrane barve naše domovine. Bela bluza, modro krilo, rdeča rutica in modra kapica. Za malico smo imeli hrenovke s kamniško gorčico, recitirali smo pesmi v čast domovini in … bili smo vzneseni in ponosni, če nam je uspelo biti v vrsti nastopajočih.

Danes so drugi časi, praznovanja pa ostajajo in prav je tako. Kajti brez praznikov je človek prazen, kot je rekel antropolog Jože Ramovš. Mladim bodo prazniki pomembni, če bomo za to poskrbeli.

Tudi šole si prizadevamo za vzpostavitev kulture praznovanja. Dan samostojnosti in enotnosti je ena od priložnosti, ko si lahko skupaj z otroki vzamemo čas za praznovanje, za umiritev, za pogled vase in pogled v oči. Na OŠ Frana Albrehta smo si ob tej priložnosti vzeli čas tudi za zaključek natečaja Pogled, ki je potekal od septembra do novembra prejšnjega leta.

Domovini smo izkazali čast v četrtek, 21. decembra 2017 in slavje je bilo prijetno.

Kulturni program je ponudil svojstven pogled na ljubezen do domovine, kulture, sočloveka in samega sebe.

Šolski bend nas je pobožal z džezovskimi ritmi, v družbi gospoda ravnatelja in pevskega zbora pa nas je zazibal ob Kreslinovi pesmi. Uživali smo tudi ob petju božičnih pesmi, saj je šolski pevski zbor številčen in ubran. Interpretacija nagrajenih pesmi in proze nas je obogatila, odstrla pogled in nam razširila obzorja. O povezanosti med nami morda največ pove uspela vodena vizualizacija. Petsto učencev je sledilo žametnemu glasu nastopajočega, ki nas je z delčkom besedila nagrajene zgodbe popeljal na špansko zabavo.

Učenke in učenci so očitno uživali v predstavi, čutila se je povezanost med nami, povabljeni gostje pa so nam sporočili, da so se pri nas počutili prijetno, domače.

Pogled na praznovanje lahko izrazimo z nekaj besedami: prijetno, toplo, povezano, domače. Lepo se imamo, na naši šoli!

Vtise zbrala: Tina Plahutnik

Utrinki tega dne

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT