Novice

Naravoslovni dan - 5.r : Zelenci

V četrtek, 16. 11. 2017, smo v narodnem parku Zelenci preživeli nekoliko čaroben dan.

Malo več kot uro vožnje z avtobusom je bilo in vozili smo se mimo Radovljice, ki je znana po tem, da se tam združita reka Sava Dolinka in Sava Bohinjka, mimo Jesenic, ki imajo znano železarno in hokejsko dvorano, mimo Dovja v katerem je kip Jakoba Aljaža in kjer je dolina Vrata. Videli smo Karavanški predor, ki meji na Avstrijo ter Kranjsko goro, ki je znana po smučiščih.

Ko smo prispeli, smo v hotelu Planica pomalicali, takoj zatem nam je pred hotelom gospod Andrej povedal vse o skakalnicah, Julijskih Alpah in Karavankah, kjer je tudi tromeja med Avstrijo, Italijo in Slovenijo. Na skakalnicah v Planici so podrli svetovni rekord v smučarskih skokih, Julijske Alpe pa se imenujejo po Juliju Cezarju. Učitelji so nam po razlagi dovolili kepanja in malo norčij na snegu. Po zabavi smo se z avtobusom odpeljali v vasico Podkoren in se tam sprehodili do hiše, v kateri je bival sir Humphry Davy, naravoslovec, ki je pisal o lepotah tega kraja. Šli smo še malo dlje in videl staro hišo, ki ima kamnit spodnji del in lesen zgornji del z leseno ploščico z imenom hiše. Ker je bilo preveč snega, žal nismo videli ostankov rimske ceste.

Nastopil pa je tudi trenutek, ko smo se poslovili od gospoda Andreja in nas je prevzela gospa Breda. Z njo smo odšli peš do parkirišča pred vhodom v Zelence. Hodili smo čez narodni park in prispeli do jezera Zelenci, ki je bil tako zelo lepo obarvan z zeleno barvo, da je bilo kar čarobno. Gospa Breda nam je povedala o živalih in rastlinah, ki živijo tam. Na pomolu ob jezeru smo videli tudi nekaj rib v jezeru nato pa smo splezali na nadzorni stolp iz katerega se je dalo zelo dobro videti močvirje. Sprehodili smo se še do mosta čez močvirje in vsi smo bili tako utrujeni, da smo se domov vrnili pošteno zaspani.

Imeli smo zanimiv, čaroben in poučen dan.

Lara Ošap 5.B

...utrinki

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT