Novice

Z "nemščino" na izlet v Nemčijo

Učenci, ki že tretje leto pridno obiskujemo izbirni predmet nemščina, smo skupaj z ostalimi učenci kamniške občine, ki kot mi obiskujejo nemščino, v soboto, 30.9.2017, odšli na celodnevni izlet v Nemčijo. Obiskali smo Orlovo gnezdo, se naužili lepega razgleda in si ogledali rudnik soli ter prelepo Kraljevo jezero.

Dan smo začeli že zelo zgodaj. Nekaj minut do pete ure zjutraj so nas na parkirišču za našo telovadnico že pričakale učiteljice, avtobus, voznika in turistični vodnik. Odrinili smo ob petih, a kljub zgodnji uri smo kar prekipevali od energije. Vožnja je minila brez zastojev in po približno štirih urah vožnje in enem postanku smo okoli desetih prispeli v Obersalzberg. Presedli smo se na lokalne avtobuse, ki so nas prepeljali po cesti, ki je vsekana v žive skale, do vznožja gore. Ob pol dvanajstih smo že vsi na Orlovem gnezdu občudovali čudovit razgled. Na srečo nas je v Nemčiji pričakalo lepo sončno vreme, zato smo lahko videli vse do Salzburga in še dlje. Orlovo gnezdo, ki stoji na višini 1834 metrov nadmorske višine, so leta 1939 zgradili Adolfu Hitlerju za njegov petdeseti rojstni dan. Kljub temu, da so v drugi svetovni vojni uničili vso okolico Orlovega gnezda, so ga po ukazu takratnega župana ohranili. Z dvigalom starim 78 let smo se povzpeli 120 metrov visoko do Orlovega gnezda ter si ogledali še lepo ohranjeno ognjišče. Po malici in obveznem fotografiranju smo se peš spustili nazaj do lokalnih avtobusov, ki so nas nato odpeljali do našega avtobusa.
Naslednja postaja je bil seveda podzemni rudnik soli. Najprej smo se oblekli kot pravi rudarji, potem pa se v posebnem vlakcu odpeljali v rudnik. Tam smo se sprehodili po podzemnih rovih. Izvedeli smo tudi veliko o zgodovini rudnika ter pridobivanju in kopanju soli. Poskusili smo tudi solnico. Nato smo se po lesenih toboganih spustili še globje pod zemljo in se z ladjico vozili po podzemnem slanem jezeru. Bili smo kar 300 metrov globoko pod zemljo.
Zadnja postaja našega izleta je bilo Kraljevo jezero. Kraljevo jezero leži v Narodnem parku Berchtesgaden. Dolgo je 8 kilometrov, široko okoli 1250 metrov ter  globoko skoraj 200 metrov. Velja za eno najbolj čistih jezer v Nemčiji. Ob jezeru stoji tudi mnogo stojnic in trgovinic s spominki, v bližini pa je tudi McDonald, kjer so si nekateri privoščili tudi poznejše kosilo. Okoli pol šeste ure popoldan smo se odpravili nazaj proti Sloveniji. Z dvema postankoma smo se v Kamnik vrnili ob pol desetih zvečer.
Mislim, da lahko z gotovostjo rečem, da smo prav vsi uživali na tem čudovitem in zanimivem izletu in da nam bo za vedno ostal lepem spominu.
Nika Vidovič, 9. a
Foto

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT