Novice

Klovni strašijo - prispevek na radiu Ognjišče

V letošnjem letu se je po svetu razširila "igra", kjer osebe, preoblečene v klovne strašijo ljudi, zlasti otroke, pri tem pa velikokrat uporabljajo tudi različne predmete, kot so ppalice, noži, motorne žage. Pojav se je razširil tudi v Slovenijo. Tanja Dominko.

Pojav se na prvi pogled zdi kot neslana šala, a ni. V tujini so klovne začele izkoriščati kot pretvezo za nasilna ali roparska dejanja, v Sloveniji za zdaj še nimajo tega predznaka, a vendar lahko zaradi pripomočkov, ki jih imajo takšni klovni v rokah, vzbujajo občutek prestrešenosti in ogroženosti, lahko pa pride tudi poškodb med begom zaradi strahu. ‎Na policijski upravi Ljubljana občanom svetujejo, da se v takšnih primerih obnašajo samozaščitno, se umaknejo v "varen prostor" (trgovino, gostilno, zdravstveni dom, ...) in od tam pokličejo policijo ali zaprosijo, da to stori nekdo namesto njih. Ravnanja takšnih oseb imajo lahko elemente prekrška, lahko pa tudi kaznivega dejanja, zato je potrebno dogodke naznaniti policiji, je sporočila Nataša Pučko iz Policijske uprave Ljubljana. Odzvali so se tudi na Policijski upravi Nova Gorica in nam potrdili, da so dobili v ponedeljek prijavo o osebah, preoblečene v klovne na območju Občine Ajdovščina, ki so strašili predvsem otroke, ter pri tem pri njih zbujali občutke strahu. Podoben klic so prejeli tudi včeraj, okoliščine v zvezi z omenjeno zadevo še preiskujejo, neznana sumljiva oseba oz. osebe (preoblečene v klovne) niso bile izsledene, so zapisali v sporočilu za Radio Ognjišče. Policisti so se odločili za poostreno kontrolo na več lokacijah na Ajdovskem, prav tako so opravili večje število razgovorov z občani, tudi glede tistih krajev, kjer naj bi se pojavljale sumljive osebe, vendar sumljive osebe ali oseb doslej še nihče ni opazil. Čeprav ogroženosti oseb v dosedanjem zbiranju obvestil novogoriški policisti niso potrdili, opozarjajo pa, da ima tako početje znake prekrška, v nekaterih primerih pa lahko tudi kaznivega dejanja, četudi gre morebiti samo za potegavščino. Zato bodo ob prijavah in zaznavah vselej dosledno ukrepali. Prav tako pozivajo vse, ki so priče takemu dogodku ali pa poznajo identiteto takih klovnov, da jih pokličejo na številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. V ponedeljek zvečer je tudi v Kamniku odvijala prava drama. V bližini znane trgovine v centru Kamnika si je nekdo privoščil neslano šalo in preoblečen v klovna z motorno žago v rokah prestrašil 10-letnika, poroča kamnik.info.
Poklicali smo na Osnovno šolo Frana Albrehta in ravnatelja Rafka Laha vprašali po njegovem mnenju.Sicer pa ob koncu velja reči le to, niso vse šale smešne niti niso vsi smešni ljudje tam v vlogi šaljivca. Maska pač naredi svoje.
Povezava na prispevek: http://audio.ognjisce.si/oddaje/Info/Mozaik_dneva_2016_10_19_ob_18_30.mp3

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT