Novice

PREDAVANJE ŠE VEDNO VOZIM – VENDAR NE HODIM: ZGODBA NAS JE PUSTILA ODPRTIH UST

Borut Pervanja

»Moja zgodba naj se ne ponavlja. Zato vedno poskrbi za varen prevoz domov.«

http://www.vozim.si/sl/heroji-11

V torek, 11. 6. 2019, nas je v šoli obiskal gospod Borut Pervanja. V okviru gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« pripoveduje svojo življenjsko zgodbo. Zaradi prometne nesreče je že od devetnajstega leta na invalidskem vozičku, paraplegik. Svojo pretresljivo, a zelo poučno zgodbo je delil z vsemi učenci osmega in devetega razreda ter učitelji naše šole.

V najstniških letih je g. Borut našel sprostitev in zabavo v pohodništvu in alpinizmu, zaradi prometne nesreče pa danes tega ne more več početi. Na tisti usodni dan se je nepremišljeno pijan usedel za volan in se peljal le 500 m do doma. Povzročil je prometno nesrečo, ki je postavila njegovo življenje na glavo. 

V spominu nam bo ostalo vse, kar je govoril, njegova življenjska zgodba, nesreča, ki jo je doživel. Nekateri so se v pripoved tako vživeli, kot da se je to zgodilo njim. 

Sedaj se še bolj zavedamo, da pitje alkohola in vožnja z avtom ne gresta skupaj in lahko privedeta do hudih posledic, invalidnosti, smrti, izgube prijatelja. 

Preden se usedeš za volan, moraš premisliti, če je varno in prav, da voziš.

Ne pelji se z nekom, ki je nepremišljen za volanom, vozi prehitro ali je pod vplivom alkohola ali drog.

V avtu moramo biti vedno pripeti z varnostnim pasom, ta ti res lahko reši življenje ali te obvaruje invalidnosti.

Telefonirati ali pisati sms, ko voziš, je izredno nevarno.

Njegova zgodba nas je vse pustila odprtih ust. Zavedli smo se, kako odločilen je lahko le trenutek neprevidnosti. V spominu nam je ostal stavek: »Stvar začnemo ceniti, šele ko jo izgubimo«. To ne bi smela postati naša navada, na to nas je redno opominjal in nas pozval, naj se naučimo iz njegove napake. Predavanje nam bo še dolgo ostalo v spominu.

Za iskrenost in odprtost se gospodu Borutu Pervanji iskreno zahvaljujemo. 

 

Učenci in učenke 8. a OŠ Frana Albrehta Kamnik

in svetovalna delavka Tina Plahutnik

 

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT