Novice

TEKMOVANJE IZ KEMIJSKIH POSKUSOV

V torek, 27. novembra 2018, je na Gimnaziji Moste potekalo šesto državno tekmovanje iz kemijskih poskusov. Sodelovali smo s tremi ekipami, ki so osvojile dve srebrni in eno zlato priznanje.

Za letošnje tekmovanje so učenci in njihovi mentorji na šolah po vsej državi pripravili poskuse, pri katerih je prišlo do ionskih reakcij, oborin in barvnih sprememb. Komisija si je ogledala 31 posnetkov poskusov in za predstavitev na državnem tekmovanju izbrala 20 najboljših.

 

Učenci OŠ Frana Albrehta so se na tekmovanje prijavili v treh skupinah s po tremi eksperimentatorji. Prvi eksperiment so pripravili devetošolci Matic Hrabar, Izak Poljanšek in Sara Mošnik. Naslov njihovega eksperimenta se je glasil : »Barvna zabava z ogljikovim dioksidom« (https://youtu.be/IamVNhb_35E). Na tekmovanju so osvojili srebrno priznanje in posebno nagrado za najboljšo strokovno razlago poskusa. Žan Trebušak, Katja Leskovec in Miha Okorn so razvili eksperiment »Picassovo svetlobno občutljivo barvilo, ki je lahko tudi zdravilo« (https://youtu.be/Yozr7i0bw4k). Na tekmovanju so osvojili zlato priznanje. Kemijski poskus, »Primer šumeča tabletka« (https://youtu.be/DrEHtjmdEGY) so izvedli Nik Prosenc, Žan Rozoničnik in Samo Merklin. Osvojili so srebrno priznanje.

Eksperiment so nastajali in se razvijali pod mentorskim vodstvom učiteljic Tanje Bervar in Danice Mati Djuraki. Učenci in mentorici so s svojim delom ter z rezultati in priznanji zelo zadovoljni, mladi eksperimentatorji pa že razmišljajo, s kakšnim poskusom se bodo na tekmovanju predstavili naslednje leto.

Miha Okorn, 8. b, Danica Mati Djuraki

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT